Friday, January 05, 2007

Ιατροί Θαυματουργοί

Ευτήχησα στη ζωή μου να είμαι αργός και δυσπροσάρμοστος. Ίσως να έφταιγε το νερό που τροφοδοτεί το υδρευτικό δίκτυο της γενέθλιας κωμόπολης. Διότι ήταν νερό από τον "Παράδεισο": έτσι λέγεται το χωριό με τις πηγές που μας δρόσιζε κι ελπίζω να συνεχίζει να το πράττει, έστω και μπολιασμένο με άλλους κρουνούς ή ετερώνυμες βρύσες. Έτσι, με πρόγευση παραδείσου, πολύ αμφέβαλλα για το συρμό. Όταν έγινε της μόδας η εξειδικευμένη ιατρική, στράφηκα με προσήλωση στον οικογενειακό ιατρό που συνταγογραφεί με περίσκεψη και μέτρο και ξέρει τα χρόνια προβλήματα της οικογένειας απ'έξω. Αυτός ο εξαίρετος άνθρωπος- Σάμιος, από τα μέρη της γιαγιάς μου, Μόρτζος το όνομά του- με μάγεψε χάρη στην επιμονή με την οποία διενεργεί την τελετουργία της εξέτασης. Όλα και με τη σειρά. Και το καρδιογράφημα έρχεται προς το τέλος, η ψηλάφηση των αδένων, τα πάντα, έτσι κι αλλιώς είναι ένα τσεκ απ που λένε, χωρίς συγκεκριμένη αιτία πέρα από την αυτάρεσκη διάθεση να ακούσω πως όλα πάνε καλά, προς το παρόν... Γιατί τον υπολήπτομαι τόσο; Γιατί, μολονότι δεν έχει χρόνο να σηκωθεί από την καρέκλα και να βγει από την πόρτα, έχει ανοιγμένο μπροστά του πάντοτε κάτι ενδιαφέρον. Την τελευταία φορά είχε τα Ανοιχτά Χαρτιά του Ελύτη. Άλλοτε κάποιο μυθιστόρημα. Έτσι, με τόσες ιδέες και πλοκές στο κεφάλι του, με τόση ανατομία του λόγου, πιάνει το σφυγμό και μεταφορικά.
Έτσι κι ο φίλος μου ο Αργύρης, αφοσιωμένος κι εκείνος στη γενική ιατρική, με τις λαμπρές σπουδές του και τις υπεύθυνες επιλογές του, είναι από τους λίγους που βλέπω να περπατούν αυτόν τον καλό δρόμο. Μου στέλνει σχεδόν κάθε δεύτερη μέρα μια σύσταση δικτυακού τόπου με κάτι λογοτεχνικό ή καλλιτεχνικό. Σήμερα, μόλις προ ολίγου, κάποιες έξυπνες σκέψεις για τον Παπαδιαμάντη. Πιο πολύ χαίρομαι που είναι ταυτόχρονα καλοί στη δουλειά τους κι όταν συμβεί κάτι άσχημο και τύχει να είναι εκείνοι που θα με πορέψουν προς το "διδώ", θα έχω κάτι ενδιαφέρον να κουβεντιάσω, κάτι που να μου αλαφρύνει τη διάθεση.

By the way, Pheras the Restless, sent me an sms concerning the voting for the New 7 Wonders of humanity, suggesting that I should vote for Petra. One may go and visit www.new7wonders.com, the registration and voting do not take much of time. But please, for the sake of these lines of raving, do not ommit to include Acropolis among your choices. It is bright, simple, classical, decadent, vilified, glorified, kitsch-ified, consumed, eternal in daylight, delicate in starlight, it is a wonder. I voted for Acropolis, Pyramids, Petra, Haghia Sophia, Colosseum, Alambra, and a Sido Temple in Japan. Do the same and I am sure cupids and angels will be protecting you forever and ever.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home